odrzavanje_mreze

Racunarske mreze

Odrzavanje

Postavljanje-instalacija

Podesavanje rutera

Zastita wireless rutera

Podesavanje mreznih stampaca

Podesavanje mreznih karti i stampaca

Podesavanje deljenja dokumenata

Kontakt podaci-servis racunara Integral
064-114-29-14

Postavljanje - instalacija racunarske mreze

Kvalitetna instalacija racunarske mreze, iako na prvi pogled deluje jednostavno, je od velike vaznosti za njenu dalju eksploataciju i stabilnost. Mrezni kablovi, koji vise ili se preplicu sa naponskim kablovima, sakupljaju smetnje koje uticu na kvalitetan prenos podataka kroz mrezu. Pri svakom postavljanju kablova potrebno je postovati propise koji kazu da mrezni kablovi trebaju biti sto udaljeniji od napojnih kablova i da moraju da budu pod uglom od 90° u odnosu na napojne, kada moraju da se ukrstaju. Najbolji nacin za instaliranje racunarske mreze je da kablovi budu uzidani ili ako je to moguce izvesti instalaciju kroz plasticne kanalice koje se ucvrscuju na pod ili zid.

Podesavanje rutera

Ruter, ili cvorno mesto u mrezi koje upravlja IP adresama i protokolima, mora biti pravilno podesen ukoliko zelite stabilan i siguran rad. Lose podesen ruter moze izazvati mnoge probleme kao sto su prekidi u radu, prekid interneta, da se ne vide neki od racunara u mrezi, upad hakera i virusa. Pucanje internet konekcije ili ispadanje racunara iz mreze, moze biti prouzrokovano i hardverski neispravnim ruterom. Kao i u ostalim uredjajima koje servisiramo i na ruterima su moguce intervencije. Zamenom komponenti moguce ih je dovesti u stabilno i ispravno stanje. Vrsta rutera koji se koristi u mrezi direktno utice na brzinu prenosa podataka kroz mrezu. Za vece brzine potrebno je imati ruter koji podrzava brzine prenosa od 1Gb/s i naravno mrezne karte koje podrzavaju ovaj standard. Sve vrste zicanih mreza dozvoljavaju jednostavnu nadogradnju rutera i mreznih karti, s ciljem da se dobije brza racunarska mreza sa stabilnim prenosom podataka.

Odrzavanje mreze

Odrzavanje mreze je neophodno svakoj firmi koja ima 5 ili vise racunara. Sa mesecnih obilaskom serviser stice uvid u stanje mreznih uredjaja, i kada kvar nastane moze brzo da reaguje. Pozivom, po nastanku kvara serviser po dolasku na teren tek treba da razume organizaciju mreze i umrezenih racunara i stampaca, sto otezava i usporava vracanje sistema u prvobitno stanje. Da bi smanjili troskove odrzavanja i probleme, potrebno je obezbediti kvalitetnu mreznu opremu i osigurati kablove kako se ne bi desavala mehanicka ostecenja na mestima na kojima se kabl savija ili gazi.

Podesavanje deljenja dokumenata

Za razmnenu fajlova izmedju racunara neophodno je pravilno podesavanje parametara za deljenje ('share') dokumenata u mrezi. Pomocu podesavanja moguce je postici da samo odredjene radne stanice imaju pristup odredjenim fajlovima. Ovo je vazno iz sigurnosnih razloga. Pri deljenju dokumenata, ukoliko se radi o mrezi u kojoj nema servera, treba voditi racuna da na mrezi nije deljena ('share'-ovana) cela particija sa nekog od racunara. To ne samo sto usporava rad mreze vec usporava i rad racunara na kome je serovana cela particija. Kad god je to moguce treba serovati samo jedan folder u kome se smestaju fajlovi koji ce biti vidljivi na mrezi.

Zastita wireless rutera

Bez zastite rutera svako ima mogucnost da koristi internet i pristupa fajlovima na Vasoj mrezi. Kada su fajlovi deljeni bez zastite od brisanja, tada ima i mogucnost da ih edituje i brise. Zbog toga je jako vazno postaviti adekvatan password i enkripciju na wireless ruteru. Za ovu intervenciju nije potrebno veliko znanje, ali kada god smo pozvani na teren da postavimo password na ruteru, o istom trosku proveravamo i ostale parametre i podesavanja na mrezi, ako su potrebne ispravke vrsimo ih na licu mesta.

Podesavanje mreznih karti i stampaca

Svaki od uredjaja na mrezi moze imafi fiksnu ili dimicku IP adresu. Pri koriscenju mreznih uredjaja kao sto je mrezni stampac ili mrezni hard disk najbolje je podesiti fiksnu adresu kako bi bilo olaksano pronalazenje uredjaja na mrezi prilikom slanja fajlova na obradu kao i radi lakseg odrzavanja i provere stanja samog uredjaja. Nepravilno instalirani drajveri ili lose podeseni parametri mogu izazvati konflikt u mrezi pa uredjaji koji su na istoj adresi ne mogu da se "vide" u mrezi. Za sto manje problema u radu vazno je precizno i tacno izvrsiti podesavanje parametra mreznih karti i uredjaja jer bi u suprotnom imali povremeno ispadanje racunara ili stampaca iz mreze.

servis kompjutera servis TFT monitora servis laptopa servis graficke karte servis maticne ploce ciscenje laptopa servis hard diskova gasi se zamrzava sliku ne pali se ne podize sistem blokira na internetu nece da se poveze na internet blokira bucan ne daje sliku ne prepoznaje tastaturu ne prepoznaje usb pisti sporo radi nece da se pokrene reinstalacija ciscenje virusa spasavanje podataka