Servis kompjutera

Maticne ploce

Hard diskovi

Graficke karte

Industrijska elektronika

Napajanja

Odrzavanje racunara

TFT Monitori

Kontakt podaci-servis racunara Integral
064-114-29-14

Maticne ploce

Osnovna delatnost naseg servisa, koji je nastao daleke 2000-te godine, bila je i ostala servis maticnih ploca. Bez obzira da li se radi o maticnoj ploci za laptop, desktop ili industrijski racunar, kod nas mozete dobiti sve vrste servisa. Zamenom komponenti uspesno otklanjamo kvarove kao sto su racunar pisti, ne prepoznaje USB-ove, ne prepoznaje tastaturu, misa, HDD, ne radi zvucna karta, mrezna, ili se uopste ne ukljucuje....

Hard diskovi

Postoje dve vrste kvarova koje je moguce servisirati na hard diskovima. Ostecenje na mediji (losi sektori) i neispravna elektronika. Servis elektronike je "bolji" kvar jer se njegovim otklanjanjem dobija pouzdan hard disk od koga se ocekuje da ce raditi duzi vremenski period. Zamenom komponenti mozemo popraviti elektroniku, ali to ne znaci da ce podaci ostati na popravljenom hard disku. Cesto se desava da je posle servisiranja elektronike nemoguce koristiti hard disk u operativnom sistemu i da je neophodno pravljenje novih particija i formatiranje. Ukoliko se podaci sa hard diska vazni, posle popravke elektronike, moguce ih je skinuti posebnim alatima.
   Popravka losih sektora na mediji je neizvesnija i neohodno je duze testiranje u radnom okruzenju. Tek posle duzeg koriscenja se moze potvrditi da li je popravka bila uspesna ili ne. Ukoliko se losi sektori ponovo pojave takav hard disk se smatra nepouzdanim i neophodno ga je zameniti.

Servis TFT monitora

Najcesci kvarovi na TFT monitorima su nedostatak boje, slika sa tankim vertikalnim ili horizontalnim linijama, zamrzavanje slike sa prelaskom u belu boju (ekran u roku od par sekundi pobeli), ukljucivanje na par sekundi i gasenje. Slicne simptome kvara neispravnog monitora mozemo videti i kod neispravne graficke karte, pa je za precizno utvrdjivanje kvara potrebno monitor prikljuciti na drugi ispravan racunar. U servisu mozemo izvrsiti zamenu displeja, zamenu naduvenih elektrolita ili servis glavne ploce. Komponente menjamo orginalnim pa je za ocekivati da ce Vam sluziti jos nekoliko godina.

Servis graficke karte

Postoji par manifestacija neispravnosti graficke karte. Kockice na ekranu, pistanje iz racunara (tri kratka i jedan dugacki ton), artifakti, crna slika ili plavi ekran posle instalacije drajvera za graficku kartu. Vecina kvarova na grafickim kartama nastaje zbog glavnog cipa koji nema dobre kontakte sa plocom ili je neispravan. Graficke karte sa ovaknim kvarom mozemo popraviti prelemljavanjem BGA cipa ili zamenom. Posle prelemljavanja graficke karte nije moguce utvrditi koliko dugo ce raditi. Vremenski period varira od mesec dana pa do par godina. Druge vrste kvarova koji se otklanjaju zamenom komponenti imaju bolju prognozu i u toku eksploatacije se skoro nikad ne desava da kvar ponovo nastane zbog neispravnosti zamenjenog cipa.

Servis racunarskih napajanja

Napajanje je, pored dobrog hladjenja, jedna od najvaznijih komponenti za obezbedjivanje dugotrajnosti racunara. Kod nekvalitetnih (jeftinih) napajanja mnogo cesce dolazi do propadanja elektrolitskih kondenzatora sto dovodi do loseg filtriranja napona i restarovanja racunara ili blokiranja u radu. Zbog lose filtriranog napona elektroliti na maticnoj ploci i grafickoj karti su izlozeni dodatnom stresu, pa i ove komponente brze propadaju.
   Pri svakom servisu, obavezna je i provera stanja napajanja, zamena naduvenih elektrolita, ciscenje i podmazivanje ventilatora. U servisu mozemo resiti i druge uzroke neispravnog napajanja. Zamenom komponenti napajanje ponovo radi u propisanim granicama, a ocekivani radni vek posle servisa je kao i kod novog napajanja iz iste klase.

Servis ploca za industrijsku elektroniku

U prethodnoj deceniji popravili smo vise od 50 elektronskih ploca za medicinske i industrijske uredjaje. Bilo je tu: bankomata, PLC-ova za masine za proizvodnju plastike, ultrazvucnih aparata, centralnih klima uredjaja, uredjaja za merenje radijacije, industrijskih sivacih masina, elektronike za pokretne stepenice, plotera za stampanje bilborda i mnoge druge. Nabavka druge ploce je visestruko skuplja od servisa, a cesto i nemoguca, jer su masine tog tipa prestale da se proizvode. Otvoreni smo za svaki vid saradnje.

Odrzavanje racunara

Odrzavanje racunara je neophodno svakoj firmi koja ima 5 ili vise racunara. Sa mesecnim obilaskom racunara u firmi, serviser stice uvid u stanje racunara i mreznih uredjaja, i kada kvar nastane moze brzo da reaguje. Pozivom po nastanku kvara serviser po dolasku na teren tek treba da razume organizaciju servera, umrezenih racunara i stampaca, sto otezava i usporava vracanje sistema u prvobitno stanje.
   U ponudi imamo par paketa za odrzavanje, ali svaka firma je posebna na svoj nacin. Ponudu mozete dobiti po dogovoru i upoznavanju sa Vasim potrebama i organizacijom posla. Mesecni bekapi, podesavanje parametara mreznih uredjaja, odrzavanje racunara, telefonska podrska, spadaju u neke od najcescih servisa za koje se nasi saradnici odlucuju.

servis kompjutera servis TFT monitora servis laptopa servis graficke karte servis maticne ploce ciscenje laptopa servis hard diskova gasi se zamrzava sliku ne pali se ne podize sistem blokira na internetu nece da se poveze na internet blokira bucan ne daje sliku ne prepoznaje tastaturu ne prepoznaje usb pisti sporo radi nece da se pokrene reinstalacija ciscenje virusa spasavanje podataka