Laptop servis

Servis maticnih ploča

Zamena TFT-a

Reballing graficke karte

Ciscenje ili zamena ventilatora

Servis adaptera za laptop

Zamena konektora

Zamena tastature

Kontakt podaci-servis racunara Integral
064-114-29-14

Zamena TFT monitora

Lomljenje displeja na laptopu se najcesce desava prilikom pada laptopa ili prilikom zatvaranja laptopa na cijoj je tastaturi zaboravljena olovka, a ostatak ekrana je vidljiv ali najcesce sa tankim linijama po celoj duzini ekrana. Zamena displeja je lako i brzo resenje, a cena zavisi od vrste i modela displeja. Ukratko, mozemo ih podaliti u dve grupe: sa LED ili CCFL pozadinskim osvetljenjem. Paneli sa LED pozadinskim osvetljenjem su novije generacije pa je i cena veca.
   Najcesca neispravnost ekrana, koja nije izazvana mehanickim ostecenjem, je da se na njemu pojavljuju svetle ili crne tackice (mrtvi pikseli). U zavisnosti od broja koji su se pojavili, zavisi i to da li mogu da se ignorisu ili je neophodna zamena. Kod svih ostalih kvarova (monitor pobeli, ima vertikalnu ili horizontalnu straftu, ima tanke linije po celoj duzini) neophodna je zamena.

Servis maticnih ploca

Mnogobrojni kvarovi koji nastaju na laptopovima imaju isti uzrok. Maticna ploca, kao glavna komponenta u laptopu je najcesce odgovorna za neukljucivanje laptopa. Neispravno napajanje cipseta, graficke karte ili procesora moze da blokira laptop, tako da pri pokusaju ukljucivanja ne zavrti ni vetilator. Neispravni PWM cipovi cesto urokuju i kvar da laptop ne puni. Jednostavniji kvarovi na maticnoj ploci su polomljen USB konektor, konektor za napajanje, koruptovan bios... Zamena delova i isplativost servisiranja zavisi od modela i od starosti laptopa. Ocekivani radni vek nakon otklanjanja ovakvih kvarova na maticnoj ploci je bar nekoliko godina.

Reballing, reflow, prekuglavanje graficke karte

Posle par godina koriscenja laptopa, kalajne kuglice ispog BGA cipa na grafickoj karti ili "North bridge"-u gube kontakt koji su imale nakon izlaska iz fabrike. Laptop vise nece da se ukljuci iz prve a onda se ukljucuje sve redje. Na kraju, kada kalajne kuglice u potpunosti izgube kontakt, laptop po ukljucenju samo zavrti kuler ali ne daje sliku. Posle pritiskanja dugmeta za ukljucenje duze od 4 sekunde, laptop se iskljuci, i vec na osnovu tog signala znamo da je potrebno prelemljavanje grafickog cipa, prekuglavanje ili njegova zamena. Koju od metoda cemo primeniti, zavisi od modela i starosti laptopa. Cena zamene cipa je nekad jednaka vrednosti laptopa, pa je cesto neisplativa. Reballing ili prelemljavanje je najisplativija opcija, ali sa nesigurnim ishodom po pitanju trajnosti izvrsenog servisa. Po utvrdjivanju kvara, najbolje je utvrditi koja je trenutna cena laptopa na trzistu pa na osnovu toga odluciti koji je pristup najbolji.

Ciscenje ili zamena ventilatora

Uobicajeno vreme za koje se kuler na laptopu napuni prasinom je posle dve godine koriscenja. Prvi simptomi su zagrevanje komponenata i kucista laptopa u toku rada i stalni rad ventilatora na maksimalnom broju obrtaja. Kada se kuler u potpunosti napuni prasinom, laptop pocinje da se gasi vec posle desetak minuta rada. Prasina se talozi na rebrima hladnjaka, tako da i kad ventilator vrti nema strujanja vazduha kroz kuler pa procesor i graficka dostizu temperature od preko 90° Celzijusa. Na vecini laptop racunara u tom trenutku proradi temperaturna zastita i lap top segasi. Posle ovakvog gasenja, laptop nije moguce ukljuciti sve dok se ne ohladi, i proces se ponavlja ispocetka. U trenutku kad su rebra hladnjaka laptopa zapusena, kupovina ventilatora koji stoji ispod laptopa nije dobro resenje, jer na taj nacin hladite ceo laptop ali ne i sam procesor. U servisu, pored ciscenja prasine, menjamo pastu i termalne padove koji prenose temperaturu do hladnjaka, a po potrebi podmazujemo i ventilator, cime se ovakvi problemi resavaju na duzi period. Usluga ciscenja ventilatora i zamene paste je besplatna prilikom otklanjanja bilo kog kvara na maticnoj ploci.
    Retko se desava da je ventilator neispravan, tako da vise postane bucan i da pri tom ne okrece na malom broju obrtaja, pa se laptop pregreva i gasi. Ako u ovakvim slucajevima ne pomogne podmazivanje, moguca je zamena celog ventilatora ili celog hladnjaka.
   U slucaju da ventilator ne vrti, uzrok moze biti i to da je na maticnoj ploci neispravan cip za njegovo napajanje. I ovakve kvarove je moguce otkloniti zamenom cipa, odnosno popravkom problematicne maticne ploce.

Zamena tastature

Tastature na laptop racunarima spadaju u veoma izdrzljive komponente, sve dok se na njih ne prospe voda ili neka druga tecnost ili dok ih neko ne udari pesnicom, odnosno dok im dete ne pocupa tastere. Prolivena voda ili tecnost na laptopu u 90% slucajeva, pored spaljivanja maticne ploce unistava i tastaturu i to tako da je na njoj nemoguca bilo kakva intervencija, osim zamene. Pocupani tasteri na tastaturi su resiv problem, osim kad su iskrivljeni aluminijumski drzaci plasticnog mehanizma u osnovi tastature. Zamena tastature na laptopu spada u lako i brzo resive kvarove.

Zamena konektora na laptopu

Prekidanje punjenja u toku rada, grejanje konektora koji se ukljucuje u laptop ili nepaljenje ni jedne lampice (podrazumevamo da je adapter ispravan) ukazuje na neispravnost DC konektora. Kao i drugi konektori na maticnoj ploci laptopa, i DC konektor je zamenjiv. Vazno je zameniti ga orginalnim konektorom, jer se na taj nacin izbegava njegovo pregrevanje u toku rada i ponovna pojava istog kvara. Neispravnost konektora je najcesca kod asusovih laptopova, ali im to nije zamerka jer su drugi problematicniji kvarovi kod njih redji.

Popravka adaptera za laptop

Na trzistu je mnogo jeftinih zamenskih adaptera za laptop. Medjutim kvalitet je sumnjiv. Iako je najlakse resenje kupiti novi-zamenski punjac, to ujedno nije i najbolje resenje. Napon koji daje orginalni punjac je dobro isfiltriran i precizan (sa malim odstrupanjima pod opterecenjem) dok kod zamenskih punjaca to ne mora da bude slucaj. Nedovoljno filtrirani napon skracuje zivotni vek laptopa i moze da dovede do nestabilnosti. DC konektor na univerzalnim punjacima je cesto vrlo pribliznih dimenzija kao i orginal i to je razlog dodatnog grejanja na konektoru. Ovo su razlozi zasto je bolje servisirati orginalni adapter ili kupiti orginalni negoli zamenski. Zamena kabla na adapteru ili zamena unutrasnjih komponenti je uvek povoljnije resenje nego kupovina novog orginalnog. Na Vama je da odlucite.

servis kompjutera servis TFT monitora servis laptopa servis graficke karte servis maticne ploce ciscenje laptopa servis hard diskova gasi se zamrzava sliku ne pali se ne podize sistem blokira na internetu nece da se poveze na internet blokira bucan ne daje sliku ne prepoznaje tastaturu ne prepoznaje usb pisti sporo radi nece da se pokrene reinstalacija ciscenje virusa spasavanje podataka